پای گفتگو با اولین بانوی معلول کشور در مقطع دکترای جامعهشناسی ورزش مینشینیم که با تکیه بر ایمان و ارادهاش معنی واقعی صبر و رسیدن به روزهای خوب را با تلاشش به اثبات رسانده و حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
ره آورد اخبار: نگاهی به روزشمار مناسبتها بار دیگر توجه ما را به روز جهانی افراد دارای معلولیت معطوف میسازد و تعهدی را که در مسیر توانمندسازی و تلفیق اجتماعی این افراد بر عهده داریم به ما یادآوری میکند.
شعار روز جهانی افراد دارای معلولیت در سال ۲۰۲۳ «باور توانمندیها؛ نویدبخش دنیایی دسترسپذیر» اعلام شده است که نشان از اعتماد و باور جامعه جهانی به توانمندی و استعدادهای افراد دارای معلولیت جهت مشارکت در ایجاد دنیایی بهتر و قابل دسترس برای همه به ویژه این اقلیت بزرگ است.
بارها شنیدهایم، برای اثباتش پای گفتگو با بانویی مینشینیم که با تکیه بر ایمان و ارادهاش معنی واقعی صبر و رسیدن به روزهای خوب را با تلاشش به اثبات رسانده و حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
حالا اگر همین انسان معلولیت را هم به دوش بکشد وظیفهاش سنگینتر میشود، جمله «معلولیت ناتوانی نیست» را حتما بارها و معتقد است زندگیاش عرصه جنگ بوده و او با همه سختیها و موانع جنگیده است حتی پلههای دانشگاه اما با همه سختیها و ناملایمات! او باور داشت خدایی که خلقاش کرده آگاه بوده که او با وجود معلولیت هم میتواند موفق شود.
مریم مجیدی درچه ۴۳ ساله دارای معلولیت جسمی و حرکتی است که به رغم این معلولیت توانسته تا مقطع دکتری جامعهشناسی ورزش به تحصیل بپردازد، رشتهای که از نظر بسیاری نیازمند توان حرکتی بالایی است وقتی با او صحبت میکنم با عشق و اراده میگوید: خدا من را آنقدر قدرتمند و با اراده آفریده که میداند من با این کمبودها هم میتوانم خوب زندگی کنم.
او مدرس دانشگاه آزاداسلامی واحد خمینی شهر در رشته مددکاری اجتماعی و اولین بانوی معلولی است که به عنوان مربی والیبال نشسته موفق به کسب کارت مربیگری درجه ۳ در استان اصفهان شده است.
این مادر توانمند، مددکار نمونه کشور در سال ۱۳۹۷ و محقق و پژوهشگر برتر در پنج دوره کنگره بین المللی دانش اعتیاد در محل دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال ۹۴تا ۹۹ و همچنین موسس کلینیک مددکاری و خادمیار حضرت رضا(ع) است و اکنون در اداره بهزیستی شهرستان فلاورجان کارشناس مناسب سازی است و از آنجا که خود با مشکلات معلولان دست به گریبان است بهتر میتواند در این شغل خدمت کند.
مجیدی درچه، کارشناس مناسب سازی بهزیستی شهرستان فلاورجان در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان با اشاره به وجود بیش از ۷ هزار معلول تحت پوشش اعم از معلولیتهایی جسمی حرکتی، شنوایی بینایی، اعصاب و روان، سالمندان و حوزه امور اجتماعی در شهرستان فلاورجان گفت: بر اساس نتایج جشنواره شهید رجایی شهرستان فلاورجان درخصوص مناسب سازی وضعیت مطلوبی دارد و برخی از نهادهای این شهرستان موفق به کسب نمره کامل شدند و اقدامات برخی از نهادها درخصوص حمایت از معلولان نسبت به سالهای قبل بهتر شده است و به ۶۰ درصد رسیده است.
وی با طرح این پرسش که آیا اینقدر که در مورد به روز بودن بندبند پایاننامههای دانشگاهی و منابع آن تاکید داریم در مورد اجرایی شدن این بندها که در تک به تک پایاننامهها میآید هم احساس مسئولیتی داریم و پیگیری میکنیم که این مباحث در فراهم کردن راحتی و رفاه معلولان چقدر عملیاتی میشود؟
مجیدی با اشاره قیاسی به وضعیت اجتماعی و رفاهی زنان معلول در سایر کشورهای توسعه یافته با معلولان در کشور گفت: متاسفانه حتی با کشورهای در حال توسعه و همسایه هم فاصلهی بسیار زیادی داریم، البته درخصوص تصویب قوانین، نوشتن متنهای زیبا در مورد معلولین و در گفتار زیبا در مورد توان خواهان و معلولین هیچ مشکلی نداریم ولی در مورد اجرایی شدن مصوبات قانونی و ضمانت اجرایی قاطعانه و بدون هیچ چشمپوشی متاسفانه بسیار ضعیف عمل کردهایم و به همین دلیل معلولان در سال ۱۴۰۲ هنوز از ابتداییترین حقوق خود بیبهره هستند.
وی اظهار داشـت: ابتداییترین مسایل شامل مناسبسازی، فراهم کردن شرایط فرهنگی، علمی، خانوادگی، تفریحی واقعا با کمبود مواجه است و به همین دلیل فرد معلول نمیتواند از امکانات بهرهای داشته باشد و اگر هم امکاناتی هست امکانات ناچیزی هست.
این محقق و پژوهشگر برتر با بیان اینکه ما باید به معلول به عنوان یک فرد مستقل دارای حق شهروندی و دارای حق استفاده از تمامی منابع جامعه مساوی با افراد دیگر نگاه کنیم بطوریکه فرد معلول احساس کسرشأن، ناامیدی و سرخوردگی نکند خاطر نشان کرد: کشورهایی مثل مالزی، چین، ژاپن و کره درخصوص قوانین و اجرایی شدن موارد قانونی بخوبی عمل کردهاند و ما باید از موفقیتهای آنان استفاده کنیم.
مجیدی با تاکید بر بکارگیری و استفاده از تخصص و توانمندی افراد متخصص و آگاه که خود دارای معلولیت هستند گفت: این امر میتواند در بهبود و عملیاتی کردن مصوبات و کاهش مشکلات معلولان موثرتر باشد .
این مدرس دانشگاه با اشاره به وجود مشکلات فراوان در معابر و مبلمان شهری تصریح کرد: ما به کار و تلاش بیشتر و بررسی همه جانبه معابر و مبلمان شهری در شهرداریها و وقت گذاشتن کارشناسان آنها برای اینکه بتوانند با کارشناس مناسب سازی شهرستانها همراه شوند و مشکلات را برطرف کنند نیاز داریم و این درحالیست که برخی کارشناسان و متخصصان ساختمان به اهمیت این تغییرات و مناسب سازی واقف نیستند و این قضیه دلسوزانه پیگیری نمیشود.
مجیدی با اشاره به نواقص ساختمانهای اداری و موانع موجود در این ساختمانها برای معلولان ابراز داشت: احداث یک پارک ویژه معلولان نمیتواند برطرف کننده نیاز معلولان باشد و تمامی مراکز رفاهی، تجاری و مذهبی شهر باید مناسب سازی شود چراکه یک معلول براساس نیازش ممکن است به هر مکانی تردد داشته باشد.
وی با اشاره به وجود افراد آگاه و متخصص در حوزهی معلولیتها افزود: اگر بتوانیم از این افراد توانخواه که خودشان در این زمینه تحصیلات کامل و تجربیات کاربردی دارند به جای افراد سالم استفاده کنیم شاهد تحولات چشمگیر و موفقیتهای بیشتری در حوزه حمایت از معلولان خواهیم بود.
وی با تاکید بر اینکه افراد متخصص که خود توانخواه هستند بسیار بهتر از سایر افراد می توانند مشکلات و کاستی های جامعه معلولان را درک، پیگیری و برطرف کنند افزود: تا زمانیکه جامعه معلولان خود از حقوق واقعی خود بیاطلاع باشند نواقص زندگی آنان نیز شناسایی نمیشود و به طبع در راستای حل مشکلات آنها نیز اقدامات موثر و کاربردی صورت نمیگیرد.
وی با انتقاد از سپردن مناسب سازی اماکن به پیمانکاران بدون نظارت کارشناسان خبره تصریح کرد: پیگیری تا حصول نتیجه و نظارت کامل بر جزئیات تا پایان ساخت میتواند راهگشا باشد و درغیراینصورت هدر رفت منابع با ساخت غیراستاندارد حاصل میشود.
مجیدی با بیان اینکه حداقل بیست سال از تصویب قانون جامع مناسب سازی میگذرد و ده سالی هست که این قانون به صورت جدی در تمام کشور در قالب طرح جشنواره شهید رجایی به تمامی فرمانداران شهرستانها و استانداران ابلاغ شده است اظهار داشت: هنوز نهادهایی را داریم که کوچکترین خدمتی برای مناسب سازی معابر و شهرستانها انجام ندادهاند.
کارشناس مناسب سازی بهزیستی شهرستان فلاورجان ادامه داد: با توجه به اینکه ضمانت اجرایی قاطعانهای برای این قانون وجود ندارد و در واقع نگرانی هم برای ترک فعل این افراد هم وجود ندارد اضافه کرد: مدیران دستگاههایی که ترک فعل در این زمینه داشتهاند وقتی میبینند که هیچ کسی آنها را برای این ترک فعل بازخواست نمیکند با توجیه اینکه ما معلولی نداریم و یا اگر مراجعه معلولان را داشته باشیم آنگاه اقدام میکنیم، سرپوشی بر انجام ندادن وظایف قانونی خود میگذارند.
مجیدی بیان کرد: چگونه میتوانیم بگوئیم حامی حقوق معلولان و توانخواهان هستیم ولی در استخدام، اشتغالزایی، فراهم کردن شرایط ازدواج و ورزش آنها اقدامات عملیاتی و فراگیر انجام ندهیم و یا ضعیف عمل کنیم!
پایان پیام